Iskérka, sociální centrum denních aktivit

Centrum na podporu duševního zdraví - Rožnov pod Radhoštěm



Články

Ztráty a nálezy

Vyšlo ve Spektru ...

Ve středu 28.května roku 2008 se za krásného slunného dopoledne, v 10 hodin místního času,   vydala 15ti členná výprava nadšenců z Iskérky na průzkum nedalekého lesíku. Tedy, kdyby někdo z vás nevěděl, o který lesík se jedná, je to ten krásný pod Finančním úřadem.Na průzkum jsme byli náležitě vyzbrojeni chirurgickými rukavicemi a plastovými pytli, neboť jsme nevěděli, co nás může potkat. Před námi byl totiž velký úkol, můžeme říci přímo radikální řez – odstranit z lesa vše, co ho dusí.
S odhodlaností jsme vstoupili mezi stromy. Hned jsme viděli, že les je opravdu nemocný, že potřebuje něčí pomoc.Věděli jsme, že jsme na správném místě.Vytvořili jsme několik řad a pročesávali jsme terén. A bylo toho dost, co jsme viděli. Taky byste žasli, kdybyste byli s námi. Tolik mrtvých či rozkládajících se věciček a věcí....hotové pohřebiště. „Je to zázrak, že ta zem ještě dýchá,“ společně jsme si povzdechli.
Sesbírali jsme dva obrovské plastové pytle věcí, asi 10 kg .

A věřte nebo ne, toto vše jsme našli: dámskou botu velikosti č. 5, rezavý svetr, fialovo-černý svetr, tričko černé s dírami, elasťáky černé, vodítko na psa, peněženku, punčochové kalhoty, lak na vlasy, cédéčko s hokejisty, láhev od rumu, roztrhaný magnetofonový pásek, malé slámky k pitíčkům, baterku, plastové vidličky a lžičky, krabičky od cigaret, vajgly, prázdné zapalovače, pedál od kola, železo, kabel, noviny, petardy, vršky od piva, plastové vaničky od hotových jídel, pet láhve, láhve od vína, rozbité zrcátko, obaly od žvýkaček, papírky od mlsků, slupku od banánu, kryt na elektrickou pilu, železný rošt, kus plechu žluté barvy s nápisem, který nelze přečíst, kus měděného drátu, deštník – nyní již nepoužitelný, lidské hnojivo, žvýkačky – vyžvýkané, střepy.
Podle vzorků vajglů, které jsme našli, usuzujeme, že nejvíce se kouří cigarety zn. Start, Petra a Clea. Dále jsme zjistili, že vám drazí spoluobčané velmi chutná kofola, ale nepohrdnete ani pivem a vínem.

Velmi nás mrzí, že tak zapomínáte. Tímto vyzýváme vás, kteří postrádáte výše uvedené věci nebo jste je zapomněli v lese, aby jste si je vyzvedli v kontejneru na Travinářské ulici. Milí spoluobčané, mrzí nás, že věci některých z vás skončily v odpadu. Pokud o ně příště nechcete přijít, neodkládejte je prosím tam, kde nepatří. Děkujeme vám za pochopení.


O.s. Iskérka